Ramai ibu disana tidak tahu sebenarnya ada beberapa teknik dan posisi menyusukan anak secara betul, terutamanya ibu muda. Mereka pasti kekok kerana 'first time' memegang dan menyusukan bayi.

 

Perkara asas yang ibu perlu tahu dan perlu diutamakan ialah:

 

1. Duduk dalam keadaan selesa.

2. Bantal untuk menyokong bahagian belakang dan tangan ibu.

3. Kaki juga disokong kedudukannya

4. Sokong payudara anda dengan tangan berbentuk C atau U

 

Setelah itu, baru lah anda boleh menyusukan bayi anda dngan menggunakan 5 posisi ini;


1. MENDUKUNG (CRADLE)Rasanya, kebanyakan ibu sudah tahu posisi ini kerana ianya posisi yang paling popular di kalangan ibu. Tetapi, posisi ini tidak sesuai untuk ibu yang bersalin secara pembedahan, masalah puting rata/ tenggelam.

 

TAKE NOTED! posisi ini tidak sesuai untuk bayi kuning atau tidak cukup bulan kerana bayi yang ini suka tidur. Jika posisi mendukung digunakan, bayi jenis ini akan lebih selesa untuk tidur dan kurang menyusu.


2. MENDUKUNG BERSILANG (CROSS CRADLE)


Posisi ini pula adalah mendukung bersilang, yang mana ianya posisi yang sangat sesuai untuk

1.     ibu yang payudaranya besar,

2.     mengalami masalah puting rata/tenggelam,

3.     bayi bermulut kecil,

4.     ibu yang bersalin secara pembedahan

Ini kerana, posisi ini menggunakan sepenuhnya kedua belah tangan anda. Ianya posisi yang sangat senang buat ibu yang mahu mula belajar menyusu.

Tangan pertama akan mengampu payudara. Manakala, tangan kedua akan menyokong bahu dan punggung bayi.

Jadi, anda boleh merangsang bayi untuk membuka mulut dengan luas, dengan main-mainkan puting di mulut bayi. Bila mulut terbuka luas barulah anda boleh masukkan puting ke dalam mulut bayi.


3. MENDAKAP (FOOTBALL)


Posisi ini juga mudah, kerana biasanya kurang lenguh, dan ia juga sangat sesuai untuk semua ibu menyusu.

1.     masalah flat/inverted nipple

2.     mulut bayi kecil

3.     payudaranya besar

4.     bersalin secara pembedahan

Posisi ini juga sesuai untuk bayi yang suka tidur kerana kuning, dan bayi yang tidak cukup bulan, anda boleh susukan bayi dengan posisi ini dalam keaadaan duduk, dan juga buat ibu bayi kembar, boleh menyusu serentak.


4. BERBARING (SIDE-LYING)


Inilah posisi favorite ibu-ibu, posisi menyusu yang paling best sekali! Sebabnya, sambil menyusu tu boleh sama-sama tidur dengan anak! hehe..

Ia juga posisi yang sesuai untuk ibu yang bersalin secara pembedahan.

Tetapi, berhati-hati ye. Kalau bayi masih kecil, sebolehnya elakkan dulu kerana risau tertidur ketika menyusu dan bayi tertutup hidung kan bahaya..

Anda boleh mula praktiskan posisi ini ketika bayi sudah pandai meniarap/berpusing. Biasanya pada usia bayi 3 bulan bayi sudah pandai “adjust” keselesaan diri dia sendiri ketika menyusu.

Jika anda risau bayi anda tertutup hidung ketika menyusu, anda hanya perlu 'tinggi'kan sedikit posisi bayi terutama punggungnya, supaya bayi dalam kedudukan lurus dan selari, barulah susu akan lancar mengalir dan hidung bayi tidak tertutup.


5. BARING BERSANDAR (LAID-BACK)


Posisi ini memberikan peluang untuk ibu lebih rileks dalam proses penyusuan. Susunkan bantaL dibelakang agar ibu boleh bersandar dan letakkan bayi di atas dada semasa menyusu.

----------------

Okey, selamat mencuba posisi-posisi ini ye. Sentiasa “try and adjust” sehinggalah anda berjaya menemui satu posisi yang anda dan bayi anda selesa ye.

Awal-awal saja susah sikit untuk “bertemu” posisi yang selesa. Nanti lama-lama bila bayi sudah besar, sudah hampir setahun. Waktu itu posisi ini hanya tinggal kenangan, sebab anak ketika itu selesa dengan gaya menyusu “freestyle”. Macam-macam gaya ada nanti. hehe..

 

Credit: nuhababy.com 
Credit Photo: 
THE HONEST BLOG